Aktivity ke sdílení

01.12.2019 11:40

1/  Speech – 60 oboustranných karet s obrázky, komunikační hra

Pravidla různých variant hry:

 Tak tedy vyprávěj! – každý žák si vybere 5 karet, ale neprohlíží si je. Žák, který začíná, si dá hromádku s obrázky před sebe a svrchní obrázek položí vedle hromádky tak, že vidí i následující obrázek. Začne vyprávět příběh, anekdotu nebo dobrodružství a mluví alespoň 1 minutu. Vždy, když už vyčerpá vše, co se týká 1.obrázku, položí 2.obrázek, který je na hromádce,  vedle ní, tím odkryje obrázek, který byl pod ním, a vypráví dál až tímto způsobem využije všechny obrázky z hromádky.

Kdo to řekne lépe:  1.žák si vybere 5 karet a vypráví svůj příběh jako ve hře Tak tedy vyprávěj!, když skončí předá ty samé karty dalšímu žákovi a ten vymýšlí nový příběh podle stejných obrázků a snaží se vymyslet lepší verzi.

Otázky – odpovědi: 1.žák si vezme 8 karet aniž by se na ně díval a položí je před sebe na hromádku, stejný počet si na hromádku před sebe položí i další hráči. Žák, který začíná, otočí 1.kartu a vysloví otázku, která ho napadne při pohledu na obrázek, okamžitě poté otočí  svoji 1.kartu na hromádce další hráč a odpoví na položenou otázku – nechá se přitom inspirovat otočeným obrázkem. Tento hráč hned poté otočí další kartu a položí otázku, na to reaguje předchozí hráč tím, že se podívá na vrchní obrázek na své hromádce a otázku zodpoví podle obrázku, který je na ní.

Pozn. Nepoužívají se obrázky, na které hráči vidí, používají se obrázky, které jsou na spodní straně karet.

2/ Další zajímavou aktivitou je práce s krátkým videem – tzv.court métrage.  Video s názvem „Un grand jeu“ je příběh ženy, který začíná ráno jejím probuzením a na základě vzkazů s indiciemi a krátkými příkazy dělá to, co se po ní chce. Video má překvapivý závěr. Kromě toho, že můžeme video několikrát zastavit a diskutovat o možném dalším ději, je také možné shrnout, co se ve videu stalo v čase minulém.

 

—————

Zpět